Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Oegandese president: Abstinentie in strijd tegen AIDS werkt

Oegandese president: Abstinentie in strijd tegen AIDS werkt
BANGKOK (CWNews.com / RKNieuws.net) - Op het wereld AIDS congres in Bangkok werd de controverse over de bestrijding van AIDS, abstinentie ten opzichte van condoomgebruik, duidelijk bij de toespraak van de president van Oeganda, Yoweri Museveni. Terwijl de meeste sprekers op het congres condoomgebruik propageren, is de Oeganda een van de weinige landen waar de nadruk wordt gelegd op abstinentie ... met succes.
President Museveni, in wiens land met succes de Aids-epidemie afneemt door het door de regering gepropageerde pro-abstinentie-beleid, zei dat abstinentie elke keer dat het wordt toegepast tot succes leidt. "Ik zie het gebruik als condooms als improvisatie, niet als een oplossing", vertelde Museveni de afgevaardigden op de tweede dag van de 15de Internationale AIDS Conferentie in Bangkok. De president riep op om "optimale relaties gebaseerd op liefde en wederzijds vertrouwen te stimuleren, in plaats van een geïnstitutionaliseerd wantrouwen wat bij condoomgebruik de norm is".

HIV-besmetting Oeganda daalde van 30 naar 6 procent

Oeganda propageert officieel het ABC-model van de wereldgezondheidsorganisatie WHO - Abstinence (Onthouding), Be faithful (trouw) en pas op de laatste plaats Condoms (condooms) - om AIDS te bestrijden. Deze benadering wordt ook met miljarden dollars financieel gesteund door regering van de VS. Officieel is slechts zes procent van de Oegandese bevolking van 26,5 miljoen mensen besmet met HIV. In de tachtiger jaren was dit besmettingscijfer nog 30 procent.

Rooms-katholieke Kerk

Ook de Rooms-katholieke Kerk is op tal van fronten actief om het leed van AIDS-slachtoffers te verzachten; een kwart van alle zorg is van de katholieke Kerk afkomstig. Om verdere verspreiding te voorkomen ziet de Kerk maar één, even radicale als realistische, oplossing: verandering van seksueel gedrag. Het verspreiden van condooms is naar de mening van de Kerk geen ethisch goed. Het biedt hooguit een schijnveiligheid die de vicieuze cirkel van risicovol seksueel gedrag niet doorbreekt.
 
 

 

Rorate Zoeken