Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Paus Johannes Paulus II in augustus mogelijk naar Rusland

Paus Johannes Paulus II in augustus mogelijk naar Rusland
VATICAANSTAD (RKnieuws.net) - Paus Johannes Paulus II zal volgens bronnen binnen het Vaticaan mogelijk een kort bezoek brengen aan Rusland op zijn reis naar Mongolië in augustus dit jaar. Het zou voor het eerst in de geschiedenis zijn dat een paus Rusland bezoekt. Volgens Radio Vaticaan zou de paus een belangrijke Maria-icoon willen teruggeven aan de Russische stad Kazan.
Het gaat om de icoon van "de Moeder Gods van Kazan". Het Vaticaan kocht de icoon toen deze na de Russische Revolutie in 1917 naar het Westen was meegenomen. De icoon bevindt zich in de pauselijke vertrekken in het Vaticaan. De burgemeester van Kazan, die in 2000 een bezoek bracht aan het Vaticaan, zei na zijn ontmoeting met de paus dat deze hem had beloofd om de icoon naar de stad terug te brengen voordat Kazan in 2005 het 1000-jarig bestaan van de stad viert.

Volgens bronnen binnen het Vaticaan staat het bezoek nog niet vast, maar is er de afgelopen maanden achter de schermen aan gewerkt.

Behoedzame reactie

Woordvoerder Navarro-Valls reageerde gisteren behoedzaam op de berichten. Volgens hem is het bekend dat paus Johannes Paulus II de icoon wil schenken aan het Russische volk en het Orthodoxe patriarchaat in Moskou. Maar "de passende gelegenheid en de manier waarop deze kan worden overhandigd zal worden besproken op het passende moment".

Eerdere pogingen om een bezoek van de paus aan Rusland te organiseren liepen telkens op niets uit, vanwege de grote bezwaren van de kant van de Russisch-orthodoxe kerk. Het is een langgekoesterde wens van paus Johannes Paulus II om Rusland te bezoeken. (RV)
 
 

 

Rorate Zoeken