Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Liturgiedocument brengt geen verbod misdienettes

Liturgiedocument brengt geen verbod misdienettes
VATICAANSTAD (CWN/Kerknet/RKnieuws.net) - Het Vaticaan publiceert waarschijnlijk nog voor Aswoensdag een nieuw document over liturgie. Er staat geen verbod op meisjes als misdienaar in. In september vorig jaar ontstond er beroering over de ontwerptekst van het document dat zo'n verbod voorstelde.
Catholic World News meldt dat het document geen nieuwe regels rond de liturgie bevat. Paus Johannes Paulus II kondigde het document al in april 2003 aan, de Congregatie voor de Eredienst heeft sindsdien enkele concepten rondgestuurd die allemaal veel kritiek kregen. Zoals dus ook het beruchte voorstel om meisjes niet langer toe te staan misdienaar te zijn.

Er wordt geen opschudding verwacht over de eindttekst, die voornamelijk de al geldende richtlijnen zal samenvatten.

Misstanden

Paus Johannes Paulus II had bij de publicatie van de encycliek 'Ecclesia de Eucharistia' al een vervolgdocument aangekondigd over de liturgische regels rond de viering van de Eucharistie. Rome wil vooral paal en perk stellen aan enkele liturgische misstanden.

Het tijdschrift Civilta Cattolica schreef hierover in december dat men na een periode van al te veel rigiditeit, nu in het andere uiterste van een overdreven liturgische vrijheid was terecht gekomen. Dat leidde bij sommigen soms tot een "spontaniteit zonder grenzen", bij anderen uit reactie weer tot "nostalgie naar het formalisme van weleer".

Civilta Cattolica schreef dat men mistoestanden het beste kan oplossen door ze te reguleren en niet door ze te onderdrukken. Het Vaticaan hoopt met het nieuwe document zo'n regulering te kunnen bewerkstelligen. (Atk)
 
 

 

Rorate Zoeken