Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Zes nieuwe zaligen

Zes nieuwe zaligen
VATICAANSTAD (RKnieuws.net) - Tijdens een plechtigheid die ruim twee uur duurde heeft paus Johannes Paulus II zondag zes personen zalig verklaard. Het gaat om de Pool Augusto Czartorysky (1858-1893), zoon van prins Ladislas en een Portugese, Spaanse, Colombiaanse, Italiaanse en Mexicaanse kloosterzuster.
De nieuwe zaligen zijn:

Augusto Czartoryski (1858-1893), een jonge Poolse prins die Don Bosco, de stichter van de salesianen leerde kennen in Parijs en later besloot om priester te worden bij de salesianen.

Laura Montoya (1874-1949), een Colombiaanse religieuze die de Congregatie van de Missiezusters van het onbevlekte hart van Maria en de H. Catherina van Siena stichtte. Zij wijdde haar leven aan de evangelisatie van de oorspronkelijke bevolking in de jungle van Colombia.

Maria Guadalupe Garcia Zavala (1878-1963), Mexicaanse religieuze en mede-stichster van de Dienaressen van de H. Margherita van Maria van de Armen, die enkele dagen voor haar huwelijk besloot om in het klooster te gaan om de zieken te verzorgen.

Nemesia Valle (1847-1916), Italiaanse religieuze van de Zusters van liefde. Zij werd bekend als de 'engel van Tortona" wegens haar eindeloze naastenliefde en haar onophoudelijk gebed

Eusebia Palomino Yenes (1899-1935), Spaanse religieuze van de Dochters van Maria (zusters Salesianen), die zich ten dienste stelde van God tijdens de religieuze vervolging in Spanje.

Alexandrina Maria da Costa (1904-1955), een Portugese leek van de Unie van Salesiaanse medewerkers, die op haar veertiende uit het raam sprong om aan haar aanrander te ontsnappen. Daardoor raakte ze gehandicapt en moest ze voor de rest van haar leven het bed houden. Ze werd mystica en visionair. De laatste dertien jaar van haar leven zou ze niets gegeten hebben en enkel van de dagelijkse communie geleefd hebben.

De paus heeft sinds het begin van zijn pontificaat nu al 1.330 personen zalig- en 476 personen heilig verklaard. Volgende maand zal de paus, die op 18 mei 84 jaar wordt, nog zes personen heilig verklaren.

Met het oog op eventuele aanslagen waren er zondag tijdens de plechtigheid uitzonderlijke veiligheidsmaatregelen getroffen. Er werden onder meer metaaldetectors ingezet. (tb)
 
 

 

Rorate Zoeken