Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Katholieke Kerk vraagt Wereldvoedseltop om nieuwe impulsen

Katholieke Kerk vraagt Wereldvoedseltop om nieuwe impulsen
ROME (KerkNet/Zenit) - Vandaag is in Rome de Wereldvoedseltop begonnen. Afgevaardigden van 180 landen proberen deze week afspraken te maken over een drastische vermindering van het aantal hongerigen in de wereld. Gisteren riep Johannes Paulus II de wereldleiders op nieuwe impulsen te geven aan de strijd van de internationale gemeenschap tegen de honger.
"Miljoenen mensen, die dagelijks honger lijden en ondervoed zijn, verwachten van deze ontmoeting de bevestiging van de engagementen die hierover in 1996 zijn aangegaan", zei de paus tijdens zijn Angelustoespraak.

Zes jaar geleden lanceerden de Verenigde Naties een plan om het voedselgebrek in de wereld op te lossen. In 2015 zou het aantal mensen dat te weinig voedsel heeft, met de helft moeten zijn verminderd. Daarvoor was een jaarlijkse daling nodig van 22 miljoen mensen. Op dit moment blijft dit aantal echter bij zes miljoen steken.

Rijke landen laten het afweten

,,In deze wereld van overvloed hebben wij het in onze macht een einde aan honger te maken. Het falen om dat doel te bereiken moet ons allemaal met schaamte vervullen'', zei VN-topman Kofi Annan vanochtend.

Er is grote kritiek op het feit dat juist de rijke landen het laten afweten op deze Wereldvoedseltop. Alleen gastland Italië en EU-voorzitter Spanje zijn op het hoogste niveau vertegenwoordigd.

Een schandaal

Aartsbisschop Marchetto, de woordvoerder van het Vaticaan bij het Wereldvoedselprogramma, noemt het een echt schandaal dat er nog steeds miljoenen mensen van honger sterven, terwijl de wereldwijde voedselconsumptie voortdurend toeneemt en de transportmogelijkheden er zijn om - minstens theoretisch - het voedsel waar ook ter wereld voedsel te bezorgen.

"Honger uit de wereld helpen is noodzakelijk, onontbeerlijk en mogelijk! Het vraagt wel moedige beslissingen," verklaarde Mgr. Marchetto tijdens een bijeenkomst van het comité van de Wereldvoedselorganisatie FAO, dat de Wereldvoedseltop van 10-13 juni heeft voorbereid. Volgens de FAO steeg het aantal mensen dat honger heeft of ondervoed is tijdens de periode van 1996 tot 2001 van 800 tot 815 miljoen mensen. Oorzaken zijn onder meer natuurrampen, oorlogen, uitsluiting en egoïsme.

Geen beloftes, maar maatregelen

Aartsbisschop Marchetto stelt voor een alliantie te vormen in de sector van de ontwikkelingssamenwerking om daadwerkelijk de honger in de wereld aan te pakken. Daarbij gaat het niet zozeer om het aangaan van nieuwe engagementen, maar om de uitwerking van een strategie voor de eliminatie van de honger. "Er zijn nu geen beloftes, maar maatregelen nodig" zei Kofi Annan vanochtend.
 
 

 

Rorate Zoeken