Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Aartsbisschop van Moskou uit scherpe kritiek op Poetin

Aartsbisschop van Moskou uit scherpe kritiek op Poetin
BRUSSEL (KerkNet/CWN/Zenit) - De katholieke aartsbisschop van Moskou, mgr. Kondrusiewicz, heeft scherpe kritiek geuit op het uitblijven van een antwoord van de Russische president Poetin op de vraag naar meer toelichting over de visumweigering van bisschop Mazur van Irkoetsk in Siberië. De bisschop mag sinds april het land niet meer in.
Volgens Kondrusiewicz moet Poetin beseffen dat de paus niet alleen kerkleider, maar ook staatshoofd is en dat hij de vraag naar toelichting niet zomaar naast zich neer kan leggen en op zijn minst toch enige toelichting verschuldigd is.

Aartsbisschop Kondrusiewicz was een van de 28 aartsbisschoppen aan wie paus Johannes Paulus II zaterdag het pallium oplegde. De aartsbisschop vertelde aan Zenit dat hij dat pallium aanvaarde "in de naam van de katholieke Kerk, die in de 20ste eeuw in Rusland door een Golgotha gegaan is. Ik heb het aanvaard in de naam van de martelaren, maar ook in de naam van de gelovigen, die de Kerk levend en mooi maken".

Mgr. Kondrusiewicz wijst erop dat ook een aantal orthodoxe bisschoppen en priesters hun bezorgdheid geuit hebben over de uitwijzing van bisschop Mazur. De situatie voor de katholieken is vandaag bijzonder moeilijk. "Sinds februari leven de katholieken bijna in een situatie van oorlog".

Toch is hij ervan overtuigd dat katholieken en orthodoxen vroeg of laat hun meningsverschillen zullen bijleggen. "Er is een groeiend bewustzijn dat we samen de vragen die ons verdelen, moeten oplossen, gaande van de beschuldigingen van proselitisme die tegen ons geuit worden tot de theologische interpretaties".

Hij blijft hoopvol voor de toekomst en sluit ook niet uit dat de paus Rusland zal bezoeken. Dat optimisme is grotendeels gebaseerd op de pausbezoeken aan Azerbeidjan en Bulgarije.
 
 

 

Rorate Zoeken