Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Zr. Cristina transformeert 'Like a Virgin’ tot een gebed

In Italië heeft de zingende zuster en ‘Voice of Italy 2014’ Cristina Scuccia het liedje ‘Like a Virgin’ van Madonna opgenomen. Deze week is de videoclip online gegaan. Daarmee geeft ‘Sour Cristina’ een vervolg aan haar zangcarrière die ze met steun van haar congregatie voortzet. Saillant detail is dat ook de originele clip van Madonna in dezelfde Italiaanse stad werd opgenomen als waar Madonna dat deed. Het sensuele lied is daarmee omgewerkt tot een gebed van een religieuze maagd tot haar ‘goddelijke bruidegom’. 

 

Sommige katholieken hebben - net als bij haar deelname aan ‘The Voice of Italy’ - verontrust gereageerd en ik was aanvankelijk ook sceptisch. De vraag is of we als katholieken ons zo nodig op dergelijke platforms moeten begeven om iets van onze identiteit aan der wereld te tonen. Maar naarmate er meer over haar bekend werd en zij verder kwam in de talentenjacht nam mijn enthousiasme toe. De authenticiteit van haar getuigenis en roeping, de houding van haar congregatie en haar natuurlijk talent: allemaal bijzonder overtuigend, zonder overdrijving. Voor het publiek getuigde ze ervan hoe ze Jezus binnen wilde brengen in de wereld van de popmuziek en dat paus Franciscus de christenen had opgeroepen naar buiten te treden. En dan gebeurde het ongelofelijke: gecoacht door rapper J-ax won ze, steeds in vol habijt met weinig modieuze schoenen aan haar voeten, en werd ‘The Voice of Italy 2014’! En dat vierde ze op een gedurfde manier: ze bad met de trofee in haar handen voor de volle zaal en de camera’s het Onze Vader. 

Met het platencontract dat ze daarmee in de wacht sleepte is ze nu aan de slag gegaan en is er een eerste videoclip opgenomen en opnieuw neemt ze een gedurfde beslissing: ze ‘covert’ een uiterst provocerend en sensueel liedje van Madonna, ‘Like a Virgin’, en maakt de opnames net als Madonna in Venetië. Sommige gelovigen spreken er schande van, ‘heiligschennis’, de manier waarop ze haar religiositeit in verbinding brengt met zoiets profaans. Maar ook uit de niet-katholieke wereld zijn er negatieve reacties: nu heeft ze toch warempel van dat sexy liedje een gebed gemaakt tot Jezus!  

Persoonlijk kan ik zusters Christian haar aanpak wel te waarderen. Zo goed al het gedurfd is dat een van oorsprong katholiek meisje als artieste al vele jaren de katholieke wereld provoceert met haar zeer seksueel getinte en niet zelden behoorlijk ‘blasfemische’ liederenrepertoire, is het gedurfd dat zuster Cristina dat ombuigt naar haar liefdesaffaire met Jezus, waarvan ze wenst te getuigen met het coveren van bestaande songs. Een welkome en moedige katholieke injectie in de profane cultuur, is mijn voorlopige conclusie. We blijven haar volgen om te zien waar dit op uitdraait.  

VK

 

Bekijk en beluister hier de optredens van Suor Cristina bij 'The Voice of Italy'

 
 

 

Rorate Zoeken