Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Veel schade aan kerken door storm

Veel schade aan kerken door storm
UTRECHT (RKnieuws.net) - Veel kerkgebouwen zijn door de hevige storm van gisteren beschadigd geraakt. In Nederland, België en Duitsland was de schade aanzienlijk. Vanmiddag kon de balans opgemaakt worden na de ergste storm sinds 12 jaar.
Op veel plaatsen in Nederland en België is door de storm schade ontstaan aan kerkgebouwen.

In het Nederlandse Ochten raken de loodranden los van de torenspits van de kerk, waardoor een deel van de spits 'openwaaide'. Ook in Macharen werd de torenspits beschadigd: de wind sloeg een gat in de toren van de kerk van St.-Petrus´ Banden.

In Leerdam trok de wind een deel van de dakbedekking van de Pauluskerk los.

In het Brabantse Oudenbosch kon een alerte koster een levensgevaarlijke situatie maar net voorkomen door op tijd alarm te slaan. Koperen dakplaten waren door de storm losgekomen dreigden naar beneden te vallen.

Na een telefoontje naar het crisiscentrum werd de omgeving van de basiliek afgezet en probeerde men de inwoners van Oudenbosch op te roepen om binnen te blijven via een geluidswagen. Toen deze niet boven het lawaai van de wind uitkwam, werd omroep Brabant ingeschakeld om de bevolking te waarschuwen. Een groep vrijwilligers verankerde het dak van binnenuit, waardoor het gevaar grotendeels was geweken.

Kerkhaan

In Bergen op Zoom waaide de haan van de toren van de Gertrudiskerk en kwam op het dak van de kerk terecht. De klap kwam zo hard aan dat de pen waarmee de haan op de torenspits staat, dwars door het plafond heenspietste. Vlak bij de plek waar in de kerk een monumentaal orgel staat.

België

In het Belgische plaatsje Genk hadden brandweermannen hun handen vol met het vastmaken van losgerukte houten planken aan de kerk in het centrum van Genk, die momenteel gerenoveerd wordt. De houten stelling werd door de harde wind nagenoeg zo goed als volledig vernield. Houten planken gingen de lucht in en richtten her en der schade aan auto's aan.

Ook in Waterloo en Braine-le-Château raakten de kerken ernstig beschadigd.

Duitsland

In de zuidelijke stad Würzburg brak door de storm de torenspits van de vierhonderd jaar oude Neumünster kerk af. Niemand raakte daardoor gewond. In Erfurt werd de top van de kerktoren door de wind afgerukt, waarna deze dwars door het dak van de kerk naar beneden stortte. Ook hier waren er geen gewonden, alleen materiële schade. Duitse weerkundigen registeerden zondag windsnelheden tot 160 kilometer per uur.
 
 

 

Rorate Zoeken