Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Nieuwe Belgische kardinaal is vriend van de paus

Nieuwe Belgische kardinaal is vriend van de paus
VATICAANSTAD (RKnieuws.net, Kerknet) - De Gentse kanunnik Gustaaf Joos die zondag door de paus tot kardinaal werd benoemd is lange tijd verantwoordelijk geweest voor de kerkelijke rechtbank van het bisdom Gent. Hij is momenteel nog altijd rechter bij de Gentse rechtbank. Hij is tevens pastoor in het landelijke Landskouter, deelgemeente van Oosterzele.


Joos is geboren in Sint-Niklaas in 1923 en komt dus niet meer in aanmerking om de volgende paus te helpen verkiezen want alleen kardinalen beneden de 80 jaar zijn stemgerechtigd.

Joos is een oude vriend van de huidige paus. Hun vriendschap dateert uit hun studententijd in Rome, waar paus Joannes Paulus II ook een tijdje verbleef op het Belgische College. Het is allicht in die intense vriendschap dat de verklaring dient gezocht voor het benoemen van kan. Joos tot kardinaal. Hij wordt daarmee de derde Belg in het kardinalencollege, naast kardinaal Danneels en kardinaal Schotte. (tb)


 
 

 

Rorate Zoeken