Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Minderhedenforum: pleidooi hoofddoekenverbod "discriminerend"

BRUSSEL (RKnieuws.net) - Het Minderhedenforum veroordeelt het pleidooi van minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael om religieuze symbolen op openbare scholen of bij rechters en politiemensen te verbieden. Dat hebben de VRT en het agentschap Belga zondagavond gemeld.


De koepel van verenigingen van allochtonen, vluchtelingen en woonwagenbewoners noemt het niet de taak
van de overheid om uit te maken wat de betekenis is van religieuze symbolen.

Volgens het Minderhedenforum negeert minister Dewael de dringende vraag van moslimmeisjes- en vrouwen om het recht te krijgen hun hoofddoek te dragen als ze dat willen. De organisatie vindt het niet kunnen dat de minister het alleen opneemt voor meisjes en vrouwen die
"door hun mannen verplicht worden om een hoofddoek te dragen".

Verder noemt het Minderhedenforum het een misvatting om
"neutraliteit" gelijk te stellen aan de onzichtbaarheid van religieuze symbolen. "In de huidige discussie lijkt de definitie van neutraliteit te impliceren dat we er allemaal als seculiere (ex)-christenen gaan uitzien", stelt de organisatie. "Dat is een discriminatie van gelovigen en is dus in strijd met de vrijheid van godsdienst.

"Wij roepen op om de discussies over de plaats in de religie in de maatschappij en over de emancipatie van de vrouw in de maatschappij duidelijk van elkaar te scheiden. Het opinie-artikel van minister Dewael toont voor de zoveelste keer aan dat een vermenging van beide
debatten tot absurde conclusies leidt, aangezien ze juist de fundamentele vrijheden van onze democratische rechtstaat ondergraven", aldus het Minderhedenforum. (tb)
 
 

 

Rorate Zoeken