Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Sint-Egidiusgemeenschap protesteert tegen neersteken joodse jongen

Sint-Egidiusgemeenschap protesteert tegen neersteken joodse jongen
ANTWERPEN (RKnieuws.net) - De Sint-Egidiusgemeenschap verneemt met ontzetting het nieuws van de agressie op een joodse jongeman in Wilrijk (Antwerpen). Zij veroordeelt met klem iedere agressie op medeburgers en wijst iedere uiting van antisemitisme en racisme af. Zij wenst haar solidariteit en medeleven uit te drukken met het slachtoffer, zijn familie en vrienden en met de ganse joodse gemeenschap in Antwerpen.


"Conflicten elders in de wereld verantwoorden geen enkele daad van agressie. In het bijzonder verdient de joodse gemeenschap, die in de Europese geschiedenis en ook in onze stad zwaar te lijden had, al onze nabijheid en sympathie".

De Sint-Egidiusgemeenschap is ervan overtuigd dat de vrijwaring van het vreedzame en respectvolle samenleven in Antwerpen extra-inspanningen vereist. De houding van de overheid is hierin van groot belang, maar het houdt ook een verantwoordelijkheid in van alle burgers en groepen in de samenleving. Zelf zal de gemeenschap zich blijven inzetten voor de dialoog en de vriendschap tussen joden, christenen en moslims, tussen gelovigen en niet-gelovigen en tussen alle oude en nieuwe inwoners van onze stad.

De joodse jongen raakte donderdagavond zwaar gewond toen hij bij het verlaten van de Talmoedhogeschool werd neergestoken door een groepje Noord-Afrikaanse jongeren. Het slachtoffer verkeerde aanvankelijk in levensgevaar maar dat is inmiddels geweken.

De jongen verliet donderdagavond rond 22.50 uur samen met drie andere joodse minderjarige jongens de Talmoedhogeschool in Wilrijk. Zij waren op weg naar huis toen ze ter hoogte van de Sint-Bavostraat plots werden geconfronteerd met een groep Noord-Afrikaanse jongeren die hen gewapend met messen en een ijzeren staaf tegemoet liepen.

De joodse jongeren zetten het op een lopen. Drie onder hen konden zich verschansen in de school maar een vierde werd in de rug gestoken door zijn belagers. De daders zijn daarop weggevlucht. Van hen ontbreekt voorlopig elk spoor.

De gerechtelijke diensten in Antwerpen zeggen de zaak bijzonder ernstig te nemen. Het voorval heeft inmiddels al heel wat reacties uitgelokt, onder andere van de Antwerpse Sint-Egidiusgemeenschap en van het Forum van Joodse organisaties. (tb)

 
 

 

Rorate Zoeken