Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Aantal Belgische missionarissen gehalveerd

Aantal Belgische missionarissen gehalveerd
BRUSSEL (RKnieuws.net) - Wereldwijd zijn er nog 1.573 Belgische missionarissen - mannen en vrouwen actief. Dat blijkt uit het recentste nummer van Informissi.
De grootste groep zijn de zusters van de Jacht met meer dan 300 Vlaamse leden op zending wereldwijd. Zij worden gevolgd door de Vlaamse Scheutisten die 207 missionarissen tellen. (Foto: <a href="http://www.omroep.nl/rkk/bagage/aflevering/mongolie.html" target="new">het missiewerk van de zusters van de Jacht en de Scheutisten in Mongolië stond centraal in een aflevering van de serie ´Bagage´ van Sylvester Productions)</a>

Een andere aanzienlijke groep - 120 - vormen zij die gezonden zijn door het Latijns-Amerikaanse college in Leuven. Dat zijn voornamelijk diocesane priesters.

Met haast 700 missionarissen is en blijft het Afrikaansecontinent de belangrijkste stek van de Belgische missionarissen. Het merendeel van hen - 420 - is in Congo actief. Aan gene zijde van de oceaan spant Brazilië met 113 Belgische missionarissen de kroon. In Azië is de Vlaamse aanwezigheid het sterkst op de Filipijnen India. In Japan zijn 48 Vlaamse paters en zusters werkzaam.

Het aantal missionarissen daalt gestaag als gevolg van de vergrijzing. Tien jaar geleden waren er nog duizend Belgische missionarissen meer, zo blijkt uit de statistieken.

'Missie heeft toekomst'

Kerk+ Leven besteedt deze week ruime aandacht aan de Belgische missionarissen. 'Missie heeft toekomst, ondanks het dalend aantal missionarissen', aldus het blad.

'Dwingen de dalende cijfers tot gelatenheid? Zijn de missionaire instellinge aan het eind van hun Latijn? Helemaal niet. Vele missionaire instituten en congregaties ondergaan een spectaculaire gedaanteverandering die jaren geleden begon. De nieuwe missionarissen, mannen en vrouwen, die vandaag opgeleid worden, zijn overwegend afkomstig uit de zuiderse continenten. Afrika, India, Indonesië en de Filipijnen leveren de jongste generaties aan congregaties en instituten ooit in Europa gesticht'.

Voorbeelden? Vandaag tellen de jezuïetenprovincies in India meer leden dan enig land ter wereld. Amper dertig procent van de actieve scheutisten is nog afkomstig uit België en Nederland, waar bewuste missiecongregatie werd geboren.

De belangrijkste doelstelling van de Europese missionarissen vandaag is het charisma van hun stichter over te brengen op jonge generaties in de landen waar de Europeanen ooit op missie kwamen.

'Het is niet de taak van de Kerk de wereld te veroveren. De zin van haar bestaan is de dienst aan de wereld, een wereld die steeds kleiner wordt, maar ook veelkleuriger', schrijft Kerk + Leven.

Oktober missiemaand

De missiemaand staat voor de deur. Her en der in Vlaanderen worden er weer bijeenkomsten met missionarissen georganiseerd. En in het weekend van 23-24 oktober is het Missiezondag. In de kerken wordt dan een speciale collecte gehouden. De opbrengst daarvan gaat naar missionarissen die geen thuisland hebben en die voor hun werk alleen kunnen rekenen op dit pauselijke missiewerk. (tb)
 
 

 

Rorate Zoeken