Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Avila krijgt Universiteit voor Mystiek

Avila krijgt Universiteit voor Mystiek
BRUSSEL (KerkNet/VID) - De Orde van de ongeschoeide karmelieten richt in Spanje de eerste Universiteit voor de studie van de Mystiek op. Dat wordt gemeld door Vidimus Dominum.
Met groten als Joannes van het Kruis of Theresa van Avila speelde Spanje steeds een voorname rol in de mystiek. Die twee namen zijn onlosmakelijk verbonden met de stad Avila. Volgens Vidimus Dominum is het dan ook niet verwonderlijk dat net daar de eerste universiteit voor de studie van de mystiek wordt opgericht.

In het centrum zal plaats zijn voor 160 studenten, afkomstig uit gans de wereld. Het complex zal beschikken over een aula, seminarieruimte een bibliotheek met momenteel 1.900 (en binnen afzienbare tijd 11.800 boeken), 100 kamers voor internen en een ontspanningsruimte.

Een belangrijk voordeel is dat men niet van nul moet beginnen. In Avila is al sinds 1986 het internationale Theresianum-Johanneum gevestigd, dat de kern vormt voor de nieuwe universiteit. De bouw van het nieuwe complex kost acht miljoen Euro en men zal beroep doen op 30 professoren uit verschillende landen, waaronder filologen en professoren literatuur, kunst en geschiedenis.

Volgens pater Romulo Cuartas wilde men oorspronkelijk enkel een aantal mensen opleiden naar aanleiding van de vierhonderdste verjaardag van het overlijden van Johannes van het Kruis in 1991. De belangstelling toen was echter zo overweldigend dat men al snel besloot de cursus mystiek ook de daarop volgende jaren verder te zetten.

Later werd een overeenkomst gesloten met de Universiteit van Salamanca en uiteindelijk werd er een overeenkomst ondertekend voor de oprichting van de nieuwe universiteit.

Succes lijkt verzekerd: sinds de cursus in 1986 van start ging studeerden er al meer dan duizend studenten. Tijdens het eerste jaar waren er dat nog 15, maar al snel werden er dat zestig per jaar. "Die studenten komen uit gans de wereld, zelfs uit Colombia, India, Zuid-Korea en El Salvador".
 
 

 

Rorate Zoeken