Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Premier Balkenende en minister Donner ontvangen zegen tijdens eucharistieviering

Premier Balkenende en minister Donner ontvangen zegen tijdens eucharistieviering
UTRECHT (RKnieuws.net/Telegraaf) - Tijdens de Eucharistieviering bij de opening van de manifestatie "Katholiek met Hart en Ziel" werden aanwezigen uit de protestantse kerken uitgenodigd om naar voren te komen om een zegen te ontvangen. Kardinaal Simonis noemde het "buitengewoon indrukwekkend" dat premier Balkenende en minister Donner (Justitie) dat deden. Het protestantse Tweede-Kamerlid G. Verburg ging haast ´per ongeluk´ te communie; ze zei achteraf zich niet zo vreselijk bewust te zijn van de gevoelige kwestie van eucharistie en avondmaal.
Intercommunie is volgens de katholieke kerkelijke regels niet toegestaan, omdat de geloofsleer van rooms-katholieken en protestanten over het sacrament fundamenteel verschilt. In het programmaboekje van de dag stond dat alleen rooms-katholieken aan de communie mochten deelnemen. Verburg (CDA), die als vice-voorzitter van de Tweede Kamer te gast was, zei het boekje niet gelezen te hebben. Volgens Verburg zaten er "alleen goede bedoelingen" achter haar deelname aan de communie.

Kardinaal Simonis wilde niet verder op het incidentje ingaan. De kerkelijke regels rond de eucharistie zijn volgens hem bekend. "Ik ga over een geweten in dit opzicht niet oordelen", zei hij. Verburg zei geen enkele intentie te hebben gehad om wie dan ook tegen de haren in te strijken. (RV)
 
 

 

Rorate Zoeken