Dagelijks nieuws van Rorate op Facebook en Twitter

Voor het dagelijkse nieuws vanuit katholiek perspectief gaat u vanaf nu naar de Facebook-pagina of Twitter-account van Rorate. Daar delen we de meest interessante nieuwtjes van diverse Nederlandse, Vlaamse nieuwsbronnen. Van de berichten die nog op deze site verschijnen krijgt u - indien u geabonneerd bent - wekelijks een elektronische nieuwsbrief, in de nacht van zaterdag op zondag. Binnen afzienbare tijd zal deze pagina volledig worden herzien. 

Redactioneel: Bergoglio één jaar paus Franciscus

Deze week heeft de wereld en de wereldkerk gevierd dat Gorge Mario Bergoglio één jaar paus Franciscus is. Een wervelwind is er gedurende dat jaar door de Kerk en door de wereld gegaan. Mensen spreken zich uit in superlatieven, tijdschriften maken hem tot man van het jaar, media maken reportages, commentaren putten zich uit in alle mogelijk bespiegelingen. 

Rorate- rknieuws.net viert mee en verheugt zich mét de wereldkerk over het vele goede en hoopvolle dat de nieuwe paus heeft gebracht. De soberheid, waarmee hij zich bedient van eenvoudige voertuigen, de zwarte schoenen en de eenvoudige pauselijke kleding, de grote aandacht voor de armen, de zieken, de kinderen, de bootvluchtelingen, de uitgestotenen. Een paus die vooral een ‘normaal mens’ wil zijn: zijn hotelrekening zelf gaat betalen, in zijn zwarte tas een scheerapparaat, een brevier en een boek blijkt te hebben zitten: allemaal tekenen die doen denken aan Petrus die in de Handelingen van de Apostelen tegen Cornelius zegt: ‘Sta op, ik ben ook maar een mens’ (Hand. 10, 26). 

Doorslaande euforie

Tegelijk lijkt de euforie soms door te slaan naar een negatief terugkijken naar wat er aan deze paus is voorafgegaan. Alsof Benedictus XVI een veel minder goed paus zou zijn geweest en zelfs Johannes Paulus II in de schaduw van Franciscus zou komen te staan. Daarin gaan we niet mee: iedere paus is wie hij is, met zijn eigen inbreng en zijn eigen sterke en zwakkere kanten. Benedictus XVI zal niet de geschiedenis ingaan als de sterkste bestuurder van het Vaticaanse bestuursapparaat maar zal Franciscus de geschiedenis in gaan als een ‘Mozart onder de theologen’? Wie zijn exhortatie leest ziet hoezeer Franciscus een praktische, pastorale aanpak heeft maar veel minder een theoloog met de verfijnde inzichten van zijn voorganger.

Franciscus en zijn voorgangers

Vele commentaren doen het voorkomen alsof we nu eindelijk een paus hebben die barmhartig is en niet ‘streng in de leer’. Benedictus XVI lijkt dan weer afgeschilderd te worden als  de man van ‘de wetten en de regels’ en die geen hart zou hebben gehad voor de gewone man die het moeilijk heeft met het leven of met de moraal van de Kerk. Wie de beide pausen van dichtbij volgt weet dat dit een volstrekt karikaturaal beeld is dat door oppervlakkige media wordt gevoed, waarnemers die niet verder komen dan de eerste indrukken maar de belangrijkere teksten van de pausen waarschijnlijk niet eens lezen. Wie beter kijkt ziet dat deze paus in alle opzichten een ‘zoon van de Kerk’ is en er helemaal niet op uit is om ‘de leer aan te passen’. Nog pas geleden loofde hij paus Paulus VI en zijn encycliek Humane Vitae over de menselijke vruchtbaarheid, de encycliek uit ‘de wilde jaren zestig’ waarop zoveel katholieken in het Westen ‘onderuit zijn gegaan’ en de Kerk met wantrouwen zijn gaan bekijken. Wie zijn exhortatie ‘Evangelii Gaudium’ leest ziet hoe vaak paus Franciscus verwijst naar de leer van de Kerk zoals uiteengezet door het Tweede Vaticaanse Concilie en door zijn directe voorgangers. Tegelijk kennen we Benedictus XVI als een man met een haast verlegen zachtaardigheid, veel meer op de achtergrond, het liefst studerend en schrijvend, geen man van de massa’s, minder mediageniek, misschien, met een veel fijnere glimlach maar niet minder liefdevol dan zijn opvolger. 

Vergelijken

Genoeg met vergelijken! Wat heeft dat voor zin? We danken God voor de paus die Hij ons nu gegeven heeft: deze paus is blijkbaar degene die de Kerk en de wereld van vandaag nodig hebben. Voor zijn voorgangers geldt hetzelfde in hun tijd en omstandigheden. Wij gaan er trouwens niet over: het is de Heilige Geest, gezonden door de Vader en de Zoon, die via de kardinalen de meest geschikte kandidaat kiest. Wie kan zich aanmatigen het beter te weten? Het is ook niet aan ons om grote oordelen te vellen: het is aan ons om in de Kerk te staan als loyale medewerkers in het Goddelijk liefdesproject van de missie die de Kerk eigen is: de verkondiging van het ‘Evangelie van de Vreugde’ aan allen die 'in de periferie' zijn komen te staan: van de samenleving, economisch en sociaal, maar ook die velen die in de periferie zijn komen te staan door decennia falende geloofsoverdracht in parochies en bisdommen, in families en ‘katholieke’ scholen, mensen die nu verweesd zijn, in verwarring over wat werkelijk geloofwaardig en goed is voor de mens, en die de Kerk alleen van buiten kennen, haar niet begrijpen. Naar hen toe dient de Kerk ook de deuren open te zetten en uit te gaan om het goede nieuws te brengen: God bestaat en houdt van je, zoals je bent en Hij wil met je op weg gaan, op een weg van waar en eeuwig geluk. 

Rorate

Hieraan wil Rorate – rknieuws.net  in zijn berichtgeving op een bescheiden wijze een steentje  bijdragen: door positieve berichtgeving over de Kerk in de wereld, in het bijzonder de lage landen, niet polemiserend, niet het ‘beter wetend’ maar informerend met het accent op datgene wat hoop geeft en wat in andere media misschien wel eens over het hoofd wordt gezien. 

Vincent Kemme

Hoofdredacteur

Uw reacties zijn welkom op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 
 

 

Rorate Zoeken